Sesli arama için SEO yapmak mı? Birkaç yıl öncesinde bu soru çok komik olabilirdi. Hattâ bir süre de güldürecekti. Pandemi dönemiyle birlikte ciddiye alınması gerektiğini gördük. Web sitelerinin sesli aramalar için optimize edilmesi artık bir zorunluluktur. Çünkü sesli arama SEO’nun geleceğidir.
Sesli arama ile yapılan alışverişlerin Amerika ve İngiltere’deki geleceğini grafikten inceleyebilirsiniz. 2022 yılının sonuna doğru neredeyse 45 milyar dolarlık bir sektöre dönüşmesi beklenmektedir. Web sitelerinizin bu pastadan payını almasını istiyorsanız, kurallara uymak zorundasınız.
Sesli Arama Seo Nedir?
Arayacağınız bir terimi, kullandığınız cihazda sesinizle bulmanız sesli arama yapmanız demektir. Sesli arama yapabilmeniz için bir çok seçenek vardır. Kullandığınız cihaza bağlı olarak Google Asistan, Microsoft Cortana, Apple Siri, Samsung Bixby ve Amazon Alexa bunların en önemli örnekleridir.
Sesli arama ile yazarak arama arasında ciddi farklılıklar vardır. Google arama motoruna “seo eğitmeni” yazarken, sesli arama yapıyor olsaydık “en iyi seo eğitmeni kimdir” diyebilirdik. Başka bir örnekle: “Maltepe Web Tasarım” yazılı aramasını, Maltepe’deki en iyi web tasarım firması nerede” diyerek seslendirebilirdik.
Anlayacağınız üzere, yazmaktan üşendiğimiz terimleri, sesli aramada uzatabiliyoruz. Daha çok uzun kuyruklu anahtar kelime kullanıyoruz. Optimizasyonumuzu buna göre düzenlemeniz gerekiyor.
Sesli Arama İstatistikleri
- Comscore’a göre 2023 yılına kadar tüm aramaların %50’sini sesli aramalar oluşturacak.
- Google’a göre çevrimiçi nüfusun %28’i sesli arama özelliğini kullanıyor.
- Hoparlörlere yapılan aramaların büyük kısmı; Müzik, Hava Durumu, Eğlenceli Sorular, Haberler ve Navigasyon olarak gerçekleştiriliyor.
Sesli Arama Optimizasyonu Ne İşe Yarayacak?
Çok da uzak olmayan bir süreçte, sesli arama optimizasyonu yapmanız halinde şu faydaları görebileceksiniz:
- Bir rapor değerlendirmesinde, sesli arama sonuçlarının yaklaşık %80’i masa üstü aramasında yapılan sonuçlar içerisinde yer alacak. Haliyle, içeriğiniz sesli arama için optimize edilmişse şanslısınız demektir.
- Sesli aramalar için sıralama almanız, sitenin otoritesini de olumlu yönde bir hayli yükseltecektir.
- Otoritenizin yükselişi daha fazla gelir elde etmenize olanak sağlayacaktır.
Gördüğünüz üzere sesli arama ve seo nedir diyerek merak ettiğiniz bu başlık, belki de ilk sıralarda karşınıza çıkacak :)
Sesli Arama İçin SEO Nasıl Yapılır?
Belki de makalemizin en önemli maddelerini şimdi sıralamış olacağız. Şayet aşağıda yer alan öneriler sayesinde Google sıralamasında bizi bulursanız, demek ki işe yarıyormuş diye düşünebilirsiniz.
Featured Snippet İçin Çalışın
Google’ın 0. konum olarak değerlendirdiği ve genellikle bir sorunun cevabı olarak karşınıza çıkan bölümünde yer almak için çaba gösterin. Bu konumda yer almak için bir soruyu net olarak cevaplandırdığınızdan emin olun. Featured Snippet ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz sevgili Ayhan Karaman’ın https://www.ayhankaraman.com/featured-snippet-nedir-nasil-yapilir/ bağlantısındaki makalesini okuyabilirsiniz. Görselle belirtmek gerekirse:
Soru Tabanlı Terimler Kullanın
Google, semantik arama teknolojisi adı verilen bir teknoloji kullanmaktadır. Bir anahtar kelimeyi aradığınızda “İlgili Aramalar” başlığı altında bir kısım görürsünüz. İşte oradaki soru kalıpları size yön verecektir. Bu nedenle sesli arama optimizasyonu yapmak istiyorsanız soru tabanlı anahtar kelime kullanımına önem vermelisiniz.
Daha Uzun Sorular Sorun
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, “Harita Onay” araması yerine, “Google Haritalarda nasıl bulunurum”, “İşletmem haritalarda neden görünmüyor”, “Google Harita onayı nasıl yapılır” gibi sorgulara cevap vermeye çalışın. Çünkü herhangi bir insan da bu şekilde düşünecek ve sorgulayacaktır. Bu nedenle insan gibi düşünmeye, insan gibi cevaplamaya odaklanın.
Yerel SEO için Sesli Arama Optimizasyonu
Google Benim İşletmem başlıklı makalemizde yerel sonuçlarda yer almanız için gerekli bilgiyi vermiştik. Google İşletme Profili panelinizde bulunan Yayınlar sekmesinde sık sık güncellemede bulunun. Ve soru-cevap kalıplı içerik girişine önem verin. Faydasını göreceğinizi düşünüyoruz. Bunu yaparken;
- Konuşma dilini kullanın.
- Kendiniz arıyormuş gibi düşünün. Uzun sorun ama abartmayın.
- Sorunun net ve kısa cevabına hassasiyet gösterin.
Bir araştırmada, sesli aramanın esasen yerel sonuçlara ulaşmak için kullanılma olasılığının çok daha yüksek olduğu bildiriliyor. Bunun ne demek olduğunu anladınız: YEREL SEO artık çooook daha önemli.
Makalemizi beğendiyseniz, başkalarının da beğenmesi adına paylaşmanızı dileriz. Yüzyüze danışmanlık almak isterseniz ofisimizde sizi bekliyor olacağız.
Bir cevap yazın